Review | Shank – violenta 2D

Scris de: Beta | 21 November, 2010 | 190 Comentarii
Categorii: Editoriale / Jocuri PC / Reviews

Jocurile 2D au pus bazele tehnologiei 3D din zilele noastre și chiar dacă se crede faptul că numai au nicio șansă asupra giganților 3D să știți că nu este adevărat. Dar ce se întâmplă când mai adaugi la acest handicap un studio independent, dar talentat? Se dezvoltă Shank.

Povestea lui Shank (personajul principal și eponim) este ilustrată de băieții de la Klei Entertainment printr-o manieră, cel puțin grafică, unică. Jocul adoptă un stil foarte cartoony și seamănă mai mult cu un desen animat sau cu o revistă de benzi desenate decât cu un joc video. Și nu deranjează! asta m-a impresionat foarte mult.

La începuturile lui 2010 Shank a fost dezvoltat doar pentru console (Xbox 360 și PS3) și așa a rămas până după lansarea oficială, însă acum câteva luni a fost gândită și acceptată ideea unei portări și pe PC, astfel pe data de 26 Octombrie versiunea era gata și lansată. Platformă pe care l-am testat jucat și eu.

Din păcate portarea nu a fost foarte reușită, iar controlul lui Shank a avut cel mai mult de suferit. De la faptul că nu poți folosi mouse-ul in-game (doar în meniu) până la multitudinea de butoane care trebuie apăsate pe tastatură. Totuși trebuie să recunosc că producătorii m-au avertizat la intrarea în joc că este recomandată folosirea unui gamepad.

Shank’s Vendetta

Povestea este axată pe dorința de răzbunare a lui Shank pentru The Butcher, un individ care s-a luat de prietena sa. Tipic, banal, dar foarte amuzant. Narațiunea are multe momente intense și întoarceri de situație care se lipesc perfect de atitudinile personajelor.

Nivelele sunt realizate foarte bine și beneficiază de o diversitate mai rar întâlnită. De la focurile din lumea de dincolo până în biserici, cluburi sau șantiere, va trebui să împuști sa să tai (cu cuțit, drujbă sau săbii) inamicii.

Shank, jocul, este foarte fluent și spectaculos. Eroul nostru acționând ca un artist, acrobatic în decapitarea dușmanilor. Deși este foarte violent și bloody combinația cu grafica cartoony îi scade din ”seriozitate”.

I should call you Lazarus. And I should call you… Fucked!

Chiar dacă cutscene-urile nu diferă de gameplay-ul propriu, voice acting-ul personajelor m-a făcut să zâmbesc, inclusiv câteva din replicile acestora. Ori sunt eu prea serios și nu am prins ironia în toate formele ei, ori scenariul jocului a fost făcut pentru a impresiona copii de 10 ani. Ceea ce, din punct de vedere al agresivității jocului, nu ar fi trebuit să se întâmple.

Jocul beneficiază și de mod multiplayer (co-op) care sporește doza de distracție, dar și de dificultate. Dacă pe single-player tacticile la bossi erau destul de simple, pe co-op vei avea nevoie într-adevăr de toți jucătorii pentru a răpune un inamic mai puternic.

Printre micile detalii care definesc jocul, avem tips&tricks care apar o dată cu încărcarea nivelelor, multe arme cu care poți provoca răni serioase și un sistem amuzant de achievements care sporesc rejucabilitatea jocului. În schimb, cel puțin pe varianta de PC, nu am găsit vreo opțiune pentru subtitrări – o caracteristică foarte populară printre jocurile moderne.

Shank is gonna worth it

În concluzie, pentru cei 15$, Shank chiar merită. Mă întrebi de ce? Pentru că e ceva diferit, nu a fost conceput pentru jucătorii hardcore, e de relaxare și distracție. Eu cel puțin așa m-am simțit pe mai toată perioada jocului.

LE: De curând am aflat că jocul va beneficia de un update pe PC care va îmbunătăți jocul substanțial. Astea da vești bune!

PROs:

 • grafică potrivită și diferită;
 • sistemul de achievements care sporește rejucabilitatea acestuia;
 • scriptarea și crearea nivelelor;
 • modul co-op;
 • preț foarte mic;

CONs:

 • lipsa subtitrărilor;
 • portarea pe PC necorespunzătoare;
 • controlul lui Shank;

Nota personala: 9/10

190 Comentarii la “Review | Shank – violenta 2D”

 1. Florin a spus
  23 November, 2010

  Intr-adevar Shank e un joc destul de bun, isi merita nota acordata. Nu sunt de acord insa cu remarca prin care afirmi ca grafica cartoonish ii ia din seriozitate. Grafia caroonish mi-a adus aminte de acele cut-sceneuri din Kill Bill care erau totusi destul de “serioase” :D

  Si inca un exemplu de joc cu grafica cartoonish care e cat se poate de serios: Warcraft! :)

 2. Beta a spus
  24 November, 2010

  @Florin într-adevăr, însă Warcraft prin definiție e ”serios”. :-)