Review | Homefront

Scris de: Mita | 24 April, 2011 | 283 Comentarii
Categorii: Editoriale / Jocuri PC / Reviews

În ziua de azi, de câte ori punem mâna pe un FPS nou, îl comparăm imediat cu titluri ca Battlefield, CoD sau Crysis, evident. Ne dorim un gameplay care să fie neted, unde să vedem cum curge acţiunea prin obiectivul armei noastre şi să avem parte de o coloană sonoră care să ne dea impresia că trăim în pielea protagonistului. Ne aşteptăm să simţim ceea ce simt personajele şi să ne dăm seama că povestea e foarte bine implementată alături de o grafică a la Crysis. Ba mai mult, ne dorim să vedem un joc excepţional, care să ne facă la sfârşit să spunem fiecare: vreau mai mult din asta!… şi să nu ne pară rău pentru achiziţia făcută.

Ei bine, FPS-urile noi, ce apar ca ciupercile după ploaie, sunt ori foarte arătoase, ori foarte pripite. De când CoD a devenit o mină nelimitată de aur, toate studiourile salivează după asemenea succes şi produc shootere pe bandă rulantă, de parcă niciodată n-ar fi destule. Slavă Domnului că cele care există sunt în general faine şi uneori uimitoare. Din păcate, Homefront nu uimeşte din unele puncte de vedere, însă excelează din altele, având părţile sale speciale.

New objective: Follow Connor. Follow Conner.

Pentru început, controlul este unul dintre cele mai importante aspecte ale unui joc video, mai ales ale unui shooter cu pretenţii. Gamer-ul trebuie să simtă că el deţine controlul, că el este cel care ghidează personajul spre orişicare final eroic şi că are libertate de mişcare/acţiune.
Unul dintre primele lucruri pe care le observi în Homefront este puţinul control de care beneficiezi, fiind împins de-alungul unui storyline linear, unde rare sunt momentele în care ai privilegiul de a face lucrurile în felul tău. Ceea ce vreau să spun este că jocul te pune să-ţi încrucişezi picioarele şi să-ţi bei ceaşca de cafea fierbinte… în timp ce el face toată treaba dificilă în locul tău.

Revenind la libertatea de acţiune, majoritatea timpului ţi-o petreci ca un “sclav” al lui Conner, holbându-te la Conner, fiind coordonat de Conner şi, în mod evident, urmându-l pe Conner. La un moment dat devine chiar enervant pentru că acest Conner este un “mare bou”. Până la sfârşitul campaniei singleplayer vei ajunge să-l urăşti, iar în final să-l compătimeşti din cauza deciziei pe care o ia.

Pe lângă control, există o altă perspectivă a gameplay-ului care enervează şi care justifică de ce l-am jignit pe Conner. Dacă te aventurezi pe ultimul sau penultimul nivel de dificultate al jocului, vei observa că este destul de greu să te fereşti de gloanţele inamicilor care, dacă au pus ochii pe tine, nu mai scapi de ei. Aşadar, va trebui să foloseşti destul de des ascunzătorile reprezentate de cutii, pereţi, saci de nisip ca pe front, maşini sau alte lucruri. Mno, aici e hiba. Conner ăsta are o calitate de nestăvilit. Nu numai că-ţi fură cele mai bune locuri tactice unde te poţi feri de inamici, dar este şi foarte greu de clintit. Să nu mai zic că atunci când îi ai alături şi pe Rianna şi Hopper, nu ai unde să te mai ascunzi şi eşti lăsat să execuţi un Riverdance printre focurile de armă, în timp ce gloanţele îţi şuieră pe lângă tâmple, iar grenadele îţi stau grămadă la picioare.

You are the luckiest sun-of-a-bitch I’ve ever met

Efectele sonore sunt destul de bine sincronizate cu evenimentele (lineare, desigur), fără să fi observat vreun bug în acest sens. Ba mai mult, sunetul scos de ţeava armei tale este superb. Voice acting-ul este şi el destul de realist, încât comenzile şi indicaţiile destul de dese ale lui Conner încep să-ţi creeze o tumoare pe creier dacă eşti atent la ele… dar trebuie să fii, altfel nu prea ştii ce ai de făcut.

Vorbind de indicaţii, aproape de la început eşti aruncat în mijlocul membrilor din Resistance şi eşti pus să îi urmezi… şi să-i urmezi tu trebuie, pentru că, aşa cum spuneam, rare sunt momentele în care poţi face ce vrei tu. Urmează-i încoa, urmează-i încolo, urmează-i până la următorul obiectiv, urmează-i pe aleea îngustă a unui cartier cu o singură ieşire pentru că aşa trebuie să fie, linear. Şi urmează-i iar şi iar până la următoarea uşă ce duce la următorul obiectiv, iar odată ajuns acolo, trebuie să-ţi aştepţi “colegii” să-şi termine conversaţia şi să deschidă uşa pentru a continua. Stupidă treaba asta cu aşteptatul, mai ales când coechipierii se pun pe bârfă. Totuşi, există şi un lucru bun şi anume că, deşi scurt, jocul include în aceste conversaţii elementele ce duc la înţelegerea poveştii.

Revenind la voice acting, acesta se descurcă bine la a crea o impresie despre fiecare coleg. De exemplu, dacă tot am vorbit de Conner, acesta are o adoraţie iritantă pentru cuvântul “motherfucker”, pe care îl foloseşte ca semn de punctuaţie. Tu eşti un “motherfucker”, inamicul este un “motherfucker”, obstacolele sunt nişte “motherfuckers”, totul e “motherfucker”.

Home is where the WAR is.

Povestea este punctul forte al lui Homefront. Este originală prin faptul că nu vezi zilnic jocuri în care săracele state coreene se unesc şi cuceresc jumătate din SUA. Mă rog, e implicată forţat şi Japonia de partea coreenilor, dar asta tot nu compensează faptul că cea mai mare putere a lumii, SUA, este semicucerită de nişte sărăntoci.
Evident, storyline-ul este îndrăneţ şi alături de nişte decoruri şi caractere destul de faine, Homefront este un succes. Te face să vrei să afli mai mult din acest univers, să vrei un Homefront 2 de cel puţin trei ori mai lung decât precedentul şi care să conţină informaţii şi despre restul lumii. Adică te poţi întreba ce făceau China, Rusia şi marile puteri europene în timp ce jumătate din America era cucerită?! Răspunsul e mai jos.

De asemenea, foarte original mi s-a părut incipitul jocului care prezintă o serie de evenimente ce au condus la ocuparea frontului american de vest de către coreeni. Aceste evenimente explică cum s-a schimbat istoria Terrei din 2011 până în 2027 şi anume: cele două state coreene se unesc, armata americană se retrage din Peninsula Coreană, preţul petrolului creşte datorită războiului dintre Iran şi Arabia Saudită, Rusia întrerupe comerţul de petrol cu Europa şi Sua are parte de nişte catastrofe politice şi sociale, astfel că pierde influenţa pe care o are asupra planetei. Aşadar, Sua devine vulnerabilă din toate punctele de vedere. Multe companii importante dau faliment, apare o nouă epidemie care distruge o parte importantă din polpulaţia americană, iar inflaţia creşte atât de mult încât dolarul ajunge pe marginea desfiinţării. Astfel, Mexicul, Canada şi alte state îşi închid frontierele cu Sua, aceasta din urmă văzându-se forţată să-şi retragă trupele din Japonia şi din alte ţări pentru a se concentra pe instabilitatea de pe propriul teritoriu.

Între timp, forţele speciale ale Marii Republici Coreene distrug o bază nucleară japoneză, făcând din Japonia un stat vasal, după care reuşesc să anexeze mai multe state din sud-estul Asiei. Astfel, armata coreeană ajunge la 20 milioane de soldaţi şi devastează Sua, ocupând o bună parte din aceasta.
De aici, protagonistul nostru mut, Robert Jacobs, fost pilot de elicopter în marina americană, este scăpat din mâinile coreenilor de către membrii Rezistenţei şi în continuare recrutat de aceştia pentru a ajuta la salvarea ţării. Mai departe, jocul vorbeşte de la sine.

“Conner: It’s about time.”

Pe lângă storyline, multiplayer-ul este încă un plus al jocului. Majoritatea criticilor spun despre Homefront că are o campanie singleplayer foarte scurtă (aşa e, ce-i drept) ce foloseşte drept reclamă pentru modul multiplayer al titlului, acesta din urmă fiind foarte bun, mai bun decât CoD. Pe partea online, jocul combină elemente care au atras în Call of Duty cu elemente din seria Battlefield şi cu încă puţină imaginaţie a ieşit ceva mult mai atractiv. Acum să nu credeţi că e perfect. Încă mai merge finisat pe ici-colo, pot fi reduse unele bug-uri şi un sistem anti-cheating ar fi foarte bun.

Ca să închei pentru că deja m-am lungit destul, Homefront are un gameplay destul de variat, dar aparent comun altor shootere, însă câteva elemente mai speciale combinate cu un comportament şi sunet splendid al armelor fac un FPS de succes, mai ales în modul multiplayer.

Personal, aş vrea o continuare a titlului, mai lungă, desigur. Acestea fiind zise, vă recomand jocul, atât în modul single, cât şi în cel multiplayer.

PROs:

 • storyline cu atmosferă puternică ce lasă loc de o continuare
 • decoruri şi caractere atractive
 • modul multiplayer
 • lipsa impresiei de repetitivitate

CONs:

 • campanie singleplayer scurtă şi care se termină brusc
 • grafică modestă pentru 2011
 • câteva erori/bug-uri
 • gameplay familiar şi prea linear

Homefront poate fi cumpărat la prețul de 194,99 Lei de pe emag.

283 Comentarii la “Review | Homefront”

 1. alin a spus
  24 April, 2011

  Felicitari pt review.am jucat si eu Homefront care l-am terminat in 4 ore si jumatate , desi mergeam din Load in Load din cauza insotitorilor care nu imi lasau un coltisor sa ma ascund.

 2. red-dog a spus
  24 April, 2011

  Ideea jocului si locatiile sunt foarte bune dar scenariul si povestea nu m-au atras – n-am avut nici un sentiment fata de personaje.

  Cel mai mult m-a deranjat faptul ca POV-ul era prea jos. ii vedeam pe ceilalti mai inalti decat mine.

  • Mita a spus
   24 April, 2011

   Inseamna ca nu-ti place SF-ul, desi acest storyline este doar fantastic, nu stiintifico-fantastic.
   Cat despre locatii si decor, ai dreptate. Cel putin ultima misiune de pe pod este foarte faina; un decor ce-ti lasa anumite impresii. Acum depinde si pe ce ecran ai jucat, depinde si sonorizare ai avut. Pe un ecran de minimum 40 inch si pe un sistem 5.1 sau 7.1 mai puternic o sa ramai cu o impresie foarte faina asupra jocului.

   Jocul a avut anumite bug-uri pe anumite sisteme si nu e vorba de versiunea piratat, ci de cea originala: unii n-aveau sunet deloc, altii aveau POV-ul prea jos (asa ca tine), altora nu le mergea deloc din nush ce cauza… etc.

 3. Lusio a spus
  24 April, 2011

  Era mai bine sa se inceapa cu “Cu titluri ca Battlefiled” caci acum pare oleaca a cacofonie :))

  • Mita a spus
   24 April, 2011

   Lusio, stiu ca suna a cacofonie, dar tinand cont ca CoD ( =)) ) e nr 1 acum, l-am pus primul. In plus, nu e cacofonie pt ca denumirea de CoD este in engleza, iar tradus n-ar mai suna a cacofonie.

   Totusi, voi schimba ca sa sune mai ok, mai ales ca vrea ca Battlefield sa fie nr.1! ;))

 4. Lusio a spus
  24 April, 2011

  “Mno, aici e hiba. Conner ăsta are o calitate de nestăvilit. Nu numai că-ţi fură cele mai bune locuri tactice unde te poţi feri de inamici, dar este şi foarte greu de clintit. Să nu mai zic că atunci când îi ai alături şi pe Rianna şi Hopper, nu ai unde să te mai ascunzi şi eşti lăsat să execuţi un Riverdance printre focurile de armă, în timp ce gloanţele îţi şuieră pe lângă tâmple, iar grenadele îţi stau grămadă la picioare.” – =)) =))

 5. Etherfast a spus
  24 April, 2011

  Si eu il am instalat, am jucat vreo jumatate de ora inainte sa-l pun deoparte in favoarea Metro 2033 si Bioshock :)

 6. alin a spus
  24 April, 2011

  ai terminat Metro 2033.

  • Etherfast a spus
   24 April, 2011

   Inca nu, l-am luat acum cateva zile de pe Steam (a fost o oferta) si m-am jucat vreo 2 ore so far.

   • Lusio a spus
    25 April, 2011

    Eu am terminat Metro :D

 7. alin a spus
  24 April, 2011

  Am jucat vreo 8 ore cand a aparut dar nu pot face o misiune.

 8. Mita a spus
  24 April, 2011

  Apropo, cum vi s-a parut review-ul? L-am scris pentru voi si voua trebuie sa va placa. Daca nu va place, il las pe Beta singur la review-uri. :))

  Asadar, vreau sa stiu daca ati vrea sa mai fac review-uri pe viitor?!

 9. alin a spus
  24 April, 2011

  Spune-mi si mie denumirea totala a ecranului de 40 inch.

  • Mita a spus
   24 April, 2011

   Eu n-am un asemenea ecran, dar are un prieten si este un Monitor Samsung LN40C530 LCD HDTV 40” …

 10. alin a spus
  24 April, 2011

  Parerea mea o ai la primul comment.

 11. alin a spus
  24 April, 2011

  La un ecran ca asta iti trebuie doua perechi de ochelari

  • Mita a spus
   24 April, 2011

   =)) Cu siguranta, dar avand un asemenea ecran, vei sta ceva mai departe de el! La vreo 2-3 m distanta fata de el.

   • Andrei a spus
    25 April, 2011

    Într-adevăr.Cică este recomandat să stai la o distanță de 3x diagonala monitorului/TV-ului. ;))

 12. Andrei a spus
  25 April, 2011

  Excelent review.

  Made me try the game.

  • Mita a spus
   25 April, 2011

   Thanks man. Glad you like it!

 13. Lusio a spus
  25 April, 2011

  Da Mita mai fa.. nu ma deranjeaza deloc. Mai ales ca mai bagi si cate ceva funny :)) iar reveiwul tau de aici e foarte……stufos :))

  • Mita a spus
   25 April, 2011

   Stiu, si Beta mi-a zis ca e destul de lung, dar nu inteleg ce vrei sa zici prin stufos?! Adica nu-ti place ca e prea lung sau e ok asa lung?

   • Mita a spus
    25 April, 2011

    Pai da, m-am gandit sa bag si ceva funny ca sa nu plictisesc cititorul, mai ales ca e destul de lung. Evident, se poate si mai lung. Puteam sa vorbesc detaliat despre multe aspecte ale jocului si sa fiu mai precis in anumite privinte, dar am zis sa ma rezum la punctele esentiale.

   • Lusio a spus
    25 April, 2011

    Nu m-a deranjat ca-i lung.. si chiar am citit repejor :D

 14. alin a spus
  25 April, 2011

  Sa fie cat mai lungi.

  • Mita a spus
   25 April, 2011

   Cat mai lungi? =)) Sa cititi la ele doua zile?

 15. alin a spus
  25 April, 2011

  nu m-ar deranja.

  • Mita a spus
   25 April, 2011

   Sa stii ca asta nu e o problema pentru ca poti vorbi despre un joc o saptamana intreaga, dar nu toti vor sa citeasca ceva cat o carte de minimum 50 pagini. Sincer, mie mi-ar placea sa scriu un articol care sa dureze vreo 30 minute la citire, dar cine il citeste pe tot? Hai tu, dar restul?!

 16. alin a spus
  25 April, 2011

  Pai citeste pe cine il intereseaza.

  • Mita a spus
   25 April, 2011

   Ai tu dreptate aici, dar unii vor totul succins si asa putem pierde cititori!

 17. bLaKe. a spus
  9 May, 2011

  Scuzati-ma ca pun o intrebare putin ciudata are cineva misiunile salvate sau jocu in pc ? Deoare ce eu nu trec de o misiune……anume misiunea 7 golden gate nush ce mama masi are de nu imi iese…..Nam mai patit la niciun joc asta