Review | F1 2010 – un simulator si atat

Scris de: Beta | 29 September, 2010 | 4 Comentarii
Categorii: Editoriale / Jocuri PC / Reviews

8 ani. 8 Ani au trecut de la ultimul Formula 1 pentru PC. 8 ani în care licența jocului a fost deținută de Electronic Arts. Acum au intrat cei de la Codemasters pe programat simulatoare. Nu zic că nu le au (pardon, Grid și DiRT au fost jocuri foarte bune) însă personal sunt și nu prea încântat de F1 2010.

Nemulțumirea mea este mai mult un moft personal. Da, știu că ăsta se vrea a fi un review obiectiv, însă nu pot ignora părerea mea personală, nu?

Motoare, motoare si motoare

Mașinile arată foarte bine ca aspect, însă pe parcursul carierei ce mi-am făcut nu am observat o diferență vizibilă între mașini, asta pe planul performanței. Nici modificările pe care poți să le faci înaintea cursei nu sunt prea serioase. Setările cauciucurilor pentru vreme umedă / uscată fiind majoritare. Cei de la Codemasters au declarat că au vrut să mențină totul cât mai simplu. Pentru mine e prea simplu.

Brake Assist – de ajutor pentru incepatori

Brake Assist este o nouă funcționalitate adusă jocului care frânează mașina automat în curbe. Ai zice că te ajută nu? Aproape conduce singură, însă cu timpul te obișnuiesți și ești în stare să intri în curba respectivă nu cu 40 km/h ci cu 70 și nu vei putea din cauza acestui Brake Assist. De obicei te poate induce în eroare deoarece oponenții tăi nu au mașini atât de performante și te întrec cu prima ocazie. Că așa-i în (raliu) tenis.

Alte elemente de gameplay memorabile nu prea am sesizat. Controlul mașinilor este puțin deranjant de pe tastatură, dar este lesne de înțeles că jocul a fost făcut pentru a fi jucat cu ajutorul unui volan.

Simulator simulator, dar parca prea arcade

E simulator, într-adevăr, dar devine după primele minute de joc mult prea arcade. Da, dăm interviuri, e tare însă meniurile sunt destul de seci și detaliile lipsesc cu desăvârșire. Nu tu scenă de început de cursă, nu tu final de cursă, nu tu echipă ”vie”, nu tu ”mișcare”. Totul pare mult prea programat.

”Vuum vuum”, dar să asculți motoarele turate pe parcursul celor 20-50 de ture de circuit cred că devine cel puțin deranjat. Eu m-am săturat după primele 5. Muzica există doar în timp ce umbli prin meniul jocului, dar în timpul curselor nu se mai aude nimic decât mârâitul motorului și comentariile inginerului de serviciu. Deranjant, zic eu.

Sistemul de penalizare are și el problemele lui. De exemplu când ești lovit ușor din spate ți se bagă 10 secunde penalizare. Ai ieșit de pe carosabil *warning* – penalizare, și multe alte scenarii asemănătoare.

În final, Formula 1 2010 este într-adevăr un simulator, însă cei de la Codemasters puteau să-i ofere ceva mai multă personalitate pentru o experiență ceva mai plăcută.

Din câte am auzit tot Codemasters se ocupă de noul joc al francizei F1. Ar fi bine să facă o treabă mai bună!

PROs:

 • mașinile și circuitele arată foarte bine;
 • dacă deții un volan devine o plăcere să joci F1 2010;
 • cariera e destul de lungă și vei avea de jucat.

CONs:

 • AI-ul nu este foarte bine echilibrat;
 • mașinile numai pot fi pregătite după dorințele jucătorului;
 • motorul nu explodează;
 • nu trebuie să realimentezi în timpul curselor;

Nota personala: 8/10

4 Comentarii la “Review | F1 2010 – un simulator si atat”

 1. wiki a spus
  30 September, 2010

  Am testat si eu jocul si fiind un cunoscator al F1 in general pot sa-ti spun ca muzica de care zici tu in timpul cursei…nu are ce sa caute acolo din moment ce jocul trebuie sa reproduca o cursa de formula 1 nu o cursa underground unde se ruleaza cu boxele la maxim. Iar faptul ca nu trebuie sa realimentezi pe timpul cursei…asa este regulamentul si in realitate,..alimentarea cu carburant in timpul cursei este strict interzisa. Singurele modificari posibile la boxe fiind de aerodinamica si evident…pneurile. Da, jocul devine plictisitor foarte rapid dar daca ai posibilitati sa-l joci cu EyeFinity de exemplu si cu un volan si un sistem surround care sa te faca sa te simti in mijlocul cursei se poate dovedi a fi un joc cel putin bun, mai ales ca alte optiuni asemanatoare nu exista.

  • Beta a spus
   30 September, 2010

   Nu sunt mare fan al simulatoarelor și recunosc că nu prea am jucat F1. Nici regulamentul nu-l știu și acest review, după cum am precizat și la început, a fost redactat din poziția unui gamer ”generalist”, care nu a vrut să rateze un simulator care promitea multe.

   Pur și simplu nu m-a făcut să-l mai rejoc. Cel puțin nu din tastatură.

   @thx 4 feedback.

 2. suburbian a spus
  30 September, 2010

  ramai la NFS. si nu te mai juca la easy. probabil doar asa ai putut rata diferentele de performante.

  • Beta a spus
   30 September, 2010

   @suburbian după cum am precizat și mai sus review-ul nu a fost redactat din poziția un gamer hardcore de simulatoare. :-)

   Apropo, am jucat la medium. xD