Review | Call Of Duty: Black Ops

Scris de: Beta | 22 December, 2010 | 3 Comentarii
Categorii: Editoriale / Jocuri PC / Reviews

O să ajungem într-un stadiu în care o să fie atât de multe jocuri video despre războaie că nu or să mai fie războaie de povestit, zău. Pe 2010 cei de la Treyarch au găsit o portiță în Războiul Rece și pac, au băgat un joc nou! Sunt foarte curios cu ce o să vină în 2011.

Call Of Duty: Black Ops

Call Of Duty: Black Ops Review

Dacă pentru Modern Warfare 2 Activision au lăsat programatorii de la Infinity Ward să-și facă de cap, pentru noul titlu au ales o nouă echipă – Treyarch, care s-a descurcat, dacă nu la fel, chiar mai bine. Desigur, Black Ops nu este primul contact al Treyarch cu franciza Call of Duty, aceștia participând și la dezvoltarea World at War, Call Of Duty 2 sau CoD 3.

Timp de câteva ore, căci campania single-player este cam scurtă, am fost în pielea lui Alex Mason, Viktor Reznov sau a lui Jason Hudson în perioada războiului Rece, din anii ’60. Zburând prin tot felul de zone, acțiunea se desfășoară ba în Munții Ural din Rusia sau în Vietnam, ba în Laos sau Cuba.

Frumusetea razboiului

Review Call Of Duty: Black Ops

Deși este un shooter de război, jocul pune accent și pe comportamentul uman și relațiile dintre camarazi. Mason având încredere oarbă în tovarășul Viktor, în mare parte datorită faptului că au evadat împreună din Vorkuta, o închisoare rusească. Sovieticii au dezvoltat o armă biologică aflată sub numele de cod ”Nova-6”, iar datorită acestui fapt oamenii însetați de putere s-au răzvrătit împotriva propriilor aliați. Într-un final, Alex și Viktor pornesc o întreagă vendetă pentru a scăpa de Dragovich, Steiner și Kravchenko.

Pentru a evita structurarea jocului pe capitole, toată acțiunea este învăluită sub forma unor flashback-uri pe care eroul principal, Mason, le capătă după ascultarea a câteva detalii din acea perioadă. Poveste în ramă sau nu, s-a mai încercat asta vreodată? Nu cred.

Looks don’t count for shit in the jungle. This is ‘Nam, baby! – Woods

Call Of Duty: Black Ops Review

Cei de la Activision au învățat că un shooter este bun dacă incluzi și ceva diferit (șirul de shoot – shoot – shoot nu mai prinde la public). Astfel, pilotarea unui elicopter sau a unei bărci cu motor este o plăcere în diverse misiuni ale jocului. Ca gameplay urmează aceleași standarde impuse de Modern Warfare (atât 1 cât și 2), jocurile fiind foarte asemănătore.

Momentele scriptate sunt o adevărată plăcere vizuală, dar prea dese și, uneori, exagerate. Sentimentul de putere pe care îl prinzi când intri în slow-motion prin geam și pui la pământ 3-4 inamici este incredibil, dar exagerat, cum ziceam. Liniaritatea pare nesfărșită în cursul misiunilor și nivelele sunt construite ca un tunel infinit, fără alte scurtături sau complexități. Păi dacă nu mă doare de ce să mă leg la cap?

Performantele Black Ops

Call Of Duty: Black Ops Review

Grafica se lipește perfect de mediul de război și nu întârzie să surprindă. Dacă nu ați observat până acum că exploziile sunt prezente în orice fel de shooter de război, înseamnă că nu v-ați jucat destul, dar ce este deranjant este faptul că producătorii exagerează. Nu de puține ori m-am trezit cu monitorul cuprins de flăcări și culori galben-roșiatice, la modul figurat, desigur.

Coloana sonoră nu surprinde prin niciun detaliu. Pe lângă faptul că este potrivită jocului și genului, chiar nu am întâlnit momente în care să mă fi oprit pentru 4-5 secunde să savurez piesa din căști.

Despre modul multi-player este de spus faptul că te va ține nemâncat ore în șir, zile dacă ești mai hardcore. Este construit pe principiul addictive și numărul foarte mare de hărți nu te va plictisi rapid. În rest, cam aceeași experiență din titlurile precedente!

Și cum fiecare Call of Duty are zombie modul lui, Black Ops nu face o excepție. Pe lângă mapele noi, nimic schimbat aici.

Review Call Of Duty: Black Ops

În concluzie, Call Of Duty: Black Ops este un titlu nou pe o franciză veche. Posibil Modern Warfare 2.5, dacă doriți! Este o experiență plăcută care merită încercată, dar pe parcurs jocul îți spune că producătorii nu s-au chinuit prea mult pentru a realiza un titlu bun. Chiar dacă au ascuns un cod secret!

PROs:

 • servere dedicate pentru MP;
 • povestea este expusă prin multe explozii și scene cinematice;
 • secvențe scriptate;
 • modul multi-player;

CONs:

 • momentele scriptate în exces;
 • liniaritatea poveștii (prezentă la mai toate shooterele moderne);
 • probleme cu lagul pe serverele MP;
 • Modern Warfare 2.5;

Call Of Duty: Black Ops poate fi cumpărat la prețul de 219,90 Lei (eMag), iar Prestige Edition la 599,90 Lei (doar Xbox 360).

Ai jucat Black Ops? Cum ți s-a părut? A fost sau nu o pierdere de bani? Vă aștept opiniile mai jos.

3 Comentarii la “Review | Call Of Duty: Black Ops”

 1. Mita a spus
  22 December, 2010

  Firsly, bun-bun review-ul.

  Secondly, l-am jucat si mi-a placut la fel cum mi-au placut Modern Warfare 1 şi 2. A fost chiar distractiv, la fel cum a fost si inca e modul zombie al titlului.

  Finally, isi merita banii!

 2. Vicktor a spus
  22 June, 2011

  Pentru pasionati de Black Ops! Am facut si eu un review! Merita votul? MS
  http://www.go4games.ro/de-la-gameri/best-review/call-of-duty-black-ops-un-joc-de-milioane-de-dolari-8345164