Mafia II – impresii, concluzii si dezamagiri

Scris de: Beta | 6 September, 2010 | 9 Comentarii
Categorii: Editoriale / Jocuri PC / Reviews

Mafia: The City Of Lost Heaven la momentul lansării a fost un titlu cu valoare pentru 2K Games, un titlu care avea multe de oferit. Primul joc din ”serie” a bătut orice așteptare a oricărui gamer, mic sau mare. Cum s-a descurcat Mafia II, un joc care a ajuns 8 ani mai târziu? Urmează să citiți în continuare. :-)

Înainte de a începe vreau să vă reamintesc de hands-on-ul pe care l-am redactat înainte de lansarea jocului. Atunci eram foarte entuziasmat, dar acum lucrurile s-au mai schimbat nițel.

Mafia II este un joc de acțiune. Ne-am hotărât, da? Nu conducem, ci împușcăm! Acțiunea se petrece între anii 1943-1951 într-un New York al vremurilor trecute denumit simplu, Empire Bay.

Jocul te pune în pielea lui Vito Scaletta, un tânăr italian care a venit cu familia de mic în America să-și traiască ”visul american”. Dar după cum probabil vă așteptați lucrurile nu merg așa cum spera Vito. Puținii bani pe care îi câștiga tatăl său ajungeau pe chirie și băutură. Astfel tânărul nostru neliniștit o ia pe căi nu tocmai legale împreună cu Joe, prietenul său din copilărie.

Se iau 3 ”famiglii” mafiote rivale, capi tradiționaliști și indivizi ciudați care cred ca viitorul stă în droguri. Am putea spune că este intriga perfectă pentru o poveste mafiotă respectabilă? Păi mai adăugăm niște șmecheri de cartier, probleme personale (care de obicei se rezolvă ori cu pumnul ori cu revolverul), trădări de unde nu te aștepți și prietenie adevărată. Da, pare o poveste perfectă, însă are greșelile ei. Întorsăturile ciudate de situație, părți mult prea forțate (capitolul cu închisoarea) sau apărute de nicăieri (”cârtița” de la FBI) scad din experiența mafiotă.

Dacă ar fi să excludem plimbările prin parc după floricele o să ai cam 10 ore de condus, împușcat și vizionat cutscenes. Foarte multe cutscenes! Cât mai multe!

Am putea stabili un model pe care Mafia II îl urmărește în timpul misiunilor: cutscenes – condus – cutscenes – condus – ceva acțiune – condus – cutscenes – somn. A doua zi reluăm.

Vito pierde mult prea mult timp făcând treburi inutile și care nu au nici o treabă cu lumea mafiotă.

Empire Bay este orașul dezvoltat de producători în care acțiunea jocului se petrece. Un oraș foarte bine realizat, din toate punctele de vedere! Este mare, chiar prea mare pentru cât faci în joc și include de la autostrăzi, drumuri cu o singură bandă și multe semafoare până la străzi de țară cu cârciumi liniștite și cimitire de mașini.

Din păcate pe cât e de mare Empire Bay pe atât este de gol. Misiuni alternative, care să te facă să renunți la povestea principală nu există. Banii sunt incluși în joc, însă poți cumpăra doar haine, benzină, mâncare și vizitele la atelierele de mașini; aceste lucruri făcându-i și mai inutili.

Mașinile arată foarte bine. Sistemul fizic de care se bucură îți dă o senzație de realitate și stabilitate, mașinile pierzând controlul și la cel mai mic impact sau denivelare.

Spre deosebire de alte jocuri asemănătoare jucătorul nu poate trage cu arma din mașină, lucru ce ne face să credem că suntem doar niște simpli șoferi, în timp ce ceilalți indivizi din mașină pot să-și facă de cap.

Sistemul de cover este destul de prost gândit, astfel vei putea să te ascunzi după orice cutie, zid sau obiect solid. Cel mai mult m-a deranjat faptul că pentru a ieși de la pândă trebuie să apeși o tastă. Tastă care poate face diferența dintre o scenă de acțiune bună și o întoarcere la ultimul checkpoint, care apropo, este plasat în cele mai tâmpite poziții.

După cum au spus-o mulți, Empire Bay Police Department face exact același lucru ca poliția din România zilelor noastre, cam nimic. AI-ul are probleme grave în Mafia II! Deși uneori te izbești mortal de un autovehicul poliția nu spune nimic, însă dacă atingi doar puțin alt participant la trafic te trezești cu ei în spatele mașinii și multe alte situații asemănătoare.

Nici inamicii nu se bucură de mai multă minte! Ai senzația uneori că au orbul găinilor din moment ce treci pe lângă ei, trag o căruță de gloanțe, și te ratează. Se mai întâmplă să te nimerească cu două gloanțe de la 50 de m depărtare și să te facă afiș. Bulan?

Muzica cred că este aspectul cel mai tare de care se bucură noul titlu de la 2K Czech. În tot jocul sunt 3 stații radio cu muzică clasică, ”curentă” și blues/jazz. Comentatorii și reclamele sunt foarte amuzante, făcând rutina condusului ceva mai plăcută. Melodiile sunt împărțite pe perioade anuale, de exemplu iarna cântă în difuzoarele vechi ale mașinii Dean Martin cu ”Let it snow”.

Pentru colecționari avem împânzite prin tot jocul reviste playboy pentru a mai ”dezmorți” atmosfera și niște postere cu cei mai căutați infractori ai anilor ’40-’50. Oricât de interesantă mi s-ar părea ideea imaginilor parțial nude m-a enervat la culme că în timpul misiunilor, în bătaia gloanțelor, umblam de nebun prin tot nivelul să caut collectibles.

Jocul este destul de scriptat. O grămadă de elemente care exagerează și deranjează la un moment dat. Că se murdărește într-o misiune în exact aceleași locuri nu ne interesează, dar certurile dintre familiile de la blocuri, comportamentul unor NPCs prin oraș mă fac să cred că  totul este programat.

În concluzie Mafia II e un joc frumos, nu perfect, doar frumos care merge acceptabil și pe calculatoare mai lente, cu o poveste oarecum ok, grafică bună și sonorizare genială.

PROs:

 • grafică detaliată, îmbunătățită cu noua tehnologie de la nVidia, PhysX;
 • atmosfera perfectă a anilor 1940-1950, cu perioada războiului cu tot;
 • voice acting-ul;
 • mașinile, armele și muzica atât de bine îmbinate și adecvate epocii;
 • cutscenes – deși sunt destul de multe.

CONs:

 • comportamentul neadecvat al AI-ului;
 • povestea a fost tăiată pentru a fi inclusă în downloadable contents;
 • foarte scriptat;
 • checkpoints și collectibles plasate total aiurea;
 • povestea este scurtă, cele 15 capitole se scurg imediat.

Notă personală: 8/10

Tu ce notă îi acorzi lui Mafia II pe o scară de la 1 la 10?

9 Comentarii la “Mafia II – impresii, concluzii si dezamagiri”

 1. Pricop Cătălin a spus
  7 September, 2010

  ma asteptam la un story mai captivant… lasa de dorit mafia 2

 2. Mihaita a spus
  7 September, 2010

  Dupa ce am jucat Mafia, ma asteptam la ceva mai mult, sincer, dar jocul e bun. Singura chestie urata e ca il termini lejer in 9 ore si misiunile sunt foarte simple la mediu… DLS-urile strica jocul, povestea este mult prea scurta, iar daca vei cauta pe Wikipedia la caracterele jocului (Mafia si Mafia 2) vei vedea ca la Mafia sunt de cel putin 3 ori mai multe personaje, deci o poveste mai lunga si mai interesanta:) .

  Pentru mine Mafia ramane cel mai bun joc pe care l-am jucat.

  Mafia 2: 8/10

 3. Mihail a spus
  19 November, 2010

  Eu l-am terminat in exact 10 ore. Mi s-a superb jocul, adica mi-a placut foarte mult.

 4. odingod32 a spus
  25 November, 2010

  Jocul asta a fost foarte slab dupa parerea mea si spun asta in special pentru faptul ca nu au fost introduse submisiuni, dupa ce am terminat jocul nu aveam absolut nimic de facut cu toata artileria pe care mi-am procurat-o decat sa omor politisti, oameni nevinovati si sa jefuiesc cele 6-7 magazine pentru banii cu care nu poti sa cumperi mai nimic.

  • Beta a spus
   25 November, 2010

   Din acest punct de vedere jocul nu stă foarte bine, însă din cauza poveștii (cu minusurile ei, evident), al personajelor, al soundtrack-ului și al graficii a primit nota pe care a primit-o.

 5. ghita a spus
  20 February, 2011

  Dezamagit….. foarte dezamagit,am asteptat ani ….pentru ce?! 15 CAPITOLE?! la al 15 lea capitol mi-am zis ca in sfarsit incepe ceva actiune…. am ramas f.surprins cand am vazut ca de fapt sa terminat,pe langa faptul ca sau bazat sa ai un calculator performant ca sa-l poti juca nu ofera nici pe departe ce oferea mafia 1,pacat ca si-au stricat renumele, 15 capitole????!!!!!!!!!!!! e foarte stupid ,sper ca nu va trebui sa astept 10 ani pentru mafia 3 si sa aiba 7 capitole jumate……

 6. ninja a spus
  6 March, 2011

  ajutati-ma si pe mine va rog k miam intalat mafia II si directX si PHysx si knd deschid jocu numi apare nimic nici macar o eroare ce sa fac va rog dati si voi un raspuns

  • Beta a spus
   6 March, 2011

   Și îți rămâne ecranul negru? Atunci placa ta video nu suportă jocul :-)

 7. Mihai a spus
  10 March, 2011

  eu am mafia 2 am instalato iam bagat crak-ul tot si dau pe joc apare ecranul negru si fata cu oameni aia apoi pare inapoi pe desktop de parca as avea displayul spart pana dau un restart am placa de 512 mb 3gb rami procesor intel dual core i3 cpu 2,13 va rog sa sc daca at mai patit asa ceva